Icoana Facatoare de Minuni pe Strada Dealului


Într-o lune în care femeile cauta cât mai multe metode contraceptive pentru a scapa de sarcinile nedorite, iata ca la Sibiu exista un loc în care rugaciunile femeilor care nu pot avea copii se aud luni seara cu mare credinta. La biserica de pe Strada Dealului, icoana „Maica Domnului Îndrumatoarea”, de când a fost adusa, în noiembrie 2008 a facut deja câteva minuni. Multi considera icoanele mai mult valori artistice si istorice, decât ca obiecte purtatoare de har. Mirajul icoanelor îl simt însa adevaratii credinciosi care vad în icoane întretinerea dialogului continuu cu Dumnezeu si cu toti sfintii. Icoana „Maica Domnului Îndrumatoarea” din Biserica de pe Strada Dealului - biserica ce poarta hramul Sf. Ioan Iacob si Maica Domnului Îndrumatoarea este o reproducere dupa o icoana care îsi are începuturile în urma cu 400 de ani la Muntele Sfânt, la Manastirea Xenofort si apoi adusa în România la Manastirea Mihai Voda din Bucuresti. În Sibiu, icoana „Maica Domnului Îndrumatoarea” a fost adusa în 15 noiembrie 2008 si a fost primita de sibieni printr-o ceremonie speciala la care au participat sute de credinciosi, iar a doua zi, „de dimineata pâna seara, de era coada pâna la intersectia cu Transilvaniei. 

Au tot venit oamenii ca sa se închine” îsi aduce aminte parintele Catalin Dumitrean, slujitor la biserica din Dealului. De atunci, în fiecare zi de luni, de la sase seara, oamenii vin si se roaga cu speranta realizarii celor mai mari probleme din viata lor. Icoana „este vestita pentru ajutorul care îl da Maica Domnului femeilor sterpe, neroditoare si pentru împacarea si linistea în familie si pentru gasirea unui partener de viata crestin” ne spune parintele Catalin Dumitrean. Paraclisul special al icoanei si Acatistul Bunei Vestiri sunt citite în serile de luni pentru ca Maica Domnului Îndrumatoarea sa aduca îndurare si sa trimita ajutor celor care se roaga. Rugaciunile sunt citite în fata icoanei atât de preoti veniti si de la alte biserci din Sibiu, cât si de enoriasi. Contrar asteptarilor, tinerii sunt cei mai multi în cautarea ajutorului divin. Serile de luni sunt arhipline, mai ales de „tinerii cu neputinte si nerealizari”, spune preotul Catalin Dumitrean. Vin barbati care au relatiile subrede, vin femei care nu pot sa dea nastere unui copil. 

A.D.are 26 de ani si vine de aproape o luna la biserica din Strada Dealului sa participle la rugaciunea speciala de luni. Deja a învatat cântarile speciale ale serii, pe care le cânta cu mare credinta: „Se vorbeste în oras de minunile pe care le-a facut icoana, si am venit si eu, pentru ca am nevoie de ajutorul lui Dumnezeu mai mult decât oricând. Relatia mea cu sotul s-a schimbat de când stie ca nu pot face copii. Eu ma rog pentru liniste în familie si pentru un prunc”, ne zice A.D. cu lacrimi în ochi. Întrebat parintele de ce trimite astfel de pedepse D-zeu la unele femei, preotul Dumitrean ne spune: „Nu este o pedeapsa dumnezeiasca. Pedeapsa lui Dumnezeu este dupa Judecata. Dar poate fi un blestem mostenit din parinti sau stramosi din cauza unor pacate mari”. De asemenea, infertilitatea poate fi o consecinta a trupului si a sufletului: „Infertilitatea vine din cauza unor pacate sufletesti care ataca trupul”. Din noiembrie pâna acum, „zeci de persoane au venit sa-mi multumeasca la spovedit. Rugaciunea la icoana, a adus liniste în familiile cu certuri, dar avem si tineri care s-au cununat” spune Catalin Dumitrean.